Cyberaanvallen via ransomware nemen snel toe

Cyberaanvallen via ransomware - stijging cyberaanvallen

Steeds meer computersystemen worden geteisterd door zogenaamde ransomsoftware. Hackers slagen er dan in om bij de computers in te breken en ‘gijzelen’ alle data zodat gebruikers er niet meer bij kunnen. Pas als er een bepaald bedrag wordt overgemaakt, geven ze alles weer vrij. Het blijkt dat in 2016 dit soort cyberaanvallen met 50% is toegenomen ten opzichte van de jaren daarvoor. Beveiligingsexperts vrezen dat deze stijging niet stopt.

Ook Nederland doelwit

Onlangs was er wereldwijd nog een grote cyberaanval gaande waar ook Nederland slachtoffer van was. Zo kon er bij een bekende keten van parkeergarages in verschillende plaatsen niet betaald worden omdat de betaalcomputer op die manier was gehackt. In 75 andere landen waren ook veel bedrijven op een soortgelijke manier aangevallen.

Meer bedrijfshacks

Uit het Data Breach Investigations Report dat de Amerikaanse provider Verizon recent publiceerde blijkt dat cyberaanvallen zich steeds minder op individuele computergebruikers richten. Juist overheidsorganisaties, financiële instellingen, onderwijsinstanties en de gezondheidszorg zijn doelwit. Ook middelgrote bedrijven en de maakindustrie hebben vaker te maken met malware cyberaanvallen. Vaak hebben ze hun beveiliging niet goed op orde of beschikken over weinig tot geen databackups waardoor ze wel gedwongen zijn te betalen.

Inflatie bitcoins

Opvallend is dat gedurende dezelfde periode van cyberaanvallen de waarde van de bitcoin flink is gestegen. Dit is een virtuele munteenheid die niet afhankelijk is van overheden, de centrale bank of de goudreserve. Wereldwijd is het bij criminelen zeer geliefd, want betalingen kunnen volledig anoniem worden verricht. Het is dan ook de munteenheid die hackers als losgeld vragen bij hun ransomacties.

Hoe werken cyberaanvallen?

Bij cyberaanvallen wordt de malware vooral verspreid via websites waar het bijvoorbeeld wordt gekoppeld aan downloadsoftware of data. Maar het afgelopen jaar intensiveerde ook het ‘Phishen’. Geïnfecteerde bestanden of links worden dan meegestuurd in mails die van een betrouwbare afzender lijken te komen. Zodra deze worden geopend kaapt het virus alle data.

Ook breken cybercriminelen steeds vaker direct in op de netwerken van bedrijven. Zodra ze een lek vinden verschaffen ze zich toegang, plaatsen de malware op een server en zetten deze compleet op slot. Ruim een vijfde van dit soort cyberaanvallen betreft cyberspionage, dat vooral bedrijven waar gevoelige data rondgaat hard treft, aldus het rapport.

Cyberaanvallen voorkomen

Cybercrime is één van de snelst groeiende misdaden. Helaas worden dus ook steeds meer consumenten en bedrijven hiervan slachtoffer. Steeds vaker weten professionele criminele organisaties bestanden, gevoelige informatie of geld te stelen. In het artikel “Cybercrime; zo voorkom je cybercriminaliteit!” lichten we verschillende vormen van cybercrime toe en verwijzen we naar praktische tips om cybercrime te voorkomen.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Lees dan ook de artikelen “10 tips voor veilig internetten!”, Hoe voorkom je ransomwaremalware of een computervirus en wat is een goede virusscanner? of bekijk al onze artikelen over veilig internetgebruik in onze categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: