5 Voordelen om jouw IP-adres te verbergen!

ip adres verbergen - voordelen

Elke computer die verbonden is met het internet heeft een uniek IP-adres nodig om te communiceren met andere apparaten. Jouw IP-adres wordt ook gebruikt door bedrijven en overheden om jouw online gedrag en internetgebruik in kaart te brengen en te analyseren. Wil je dit voorkomen, dan kun je jouw IP-adres verbergen. In dit artikel leggen we uit hoe jij jouw IP-adres kan verbergen en welke voordelen dat heeft.

Wat is een IP-adres?

IP-adres staat voor Internet Protocol en is een techniek waarmee computers in een netwerk met elkaar kunnen communiceren. Je kunt een IP-adres zien als een soort telefoonnummer of postcode, waarmee jouw computer wordt herkend. Daarnaast wordt een IP-adres ook gebruikt om je locatie te bepalen. Met deze locatie kunnen verschillende apparaten binnen hetzelfde netwerk met elkaar communiceren. Een IP-adres bestaat uit vier getallenreeksen achter elkaar met punten ertussen. Je IP-adres is gekoppeld aan de internetverbinding die je gebruikt: neem je jouw laptop mee naar werk of op vakantie, dan zul je dus een ander IP-adres hebben dan thuis.

Wat is mijn IP-adres?

Wil je weten wat jouw IP-adres is? Dat is heel gemakkelijk te achterhalen. Er zijn verschillende websites waar je jouw IP-adres kunt vinden. Op deze websites staat gegevens over jouw apparaat, zoals de browser die je gebruikt en je internetprovider. Bovenaan wordt bovenaan je IP-adres weergegeven. Bekijk jouw IP-adres bijvoorbeeld via WatisMijnIP.

Hoe kan je Jouw IP-adres verbergen met een VPN?

Een VPN is software, die zorgt voor een veilige internetverbinding zorgt. Het verbergen van je IP-adres met een VPN geeft je privacy en biedt de mogelijkheid anoniem en veilig te browsen. VPN’s coderen jouw internetverkeer via een aparte server, voordat ze je doorverbinden naar een website. Deze extra tussenlaag heeft vele voordelen. Om van deze voordelen te kunnen genieten is het wel belangrijk een goede VPN aan te schaffen. Er is online veel gratis VPN software te vinden, maar een betaalde VPN is vaak veiliger. Met een betaalde VPN-service is de kans kleiner dat jouw online activiteiten worden opgeslagen door de VPN aanbieder en worden verkocht aan adverteerders. Wil je er zeker van zijn dat je jouw IP-adres veilig verbergt, schaf dan een goede VPN aan en gebruik deze altijd wanneer je gebruikmaakt van het internet. De meeste VPN-services hebben ook een app die je op je mobiel kunt installeren. Hiermee kun je ook jouw mobiel veilig verbinden met openbare WiFi netwerken.

5 voordelen van het verbergen van je IP-adres

Hieronder vind je 5 voordelen om jouw IP-adres te verbergen.

1. Veilig gebruik maken van WiFi netwerken

Het verbergen van je IP-adres zorgt ervoor dat je overal veilig gebruik kunt maken van WiFi netwerken. Gebruik je regelmatig openbare WiFi netwerken, dan kunnen jouw gegevens eenvoudig door hackers worden gecomprimeerd of misbruikt. Wil je dit voorkomen, dan kun je een VPN aanschaffen om je IP-adres te verbergen. Een VPN is een Virtual Private Network en is een extra laag tussen jouw apparaat en het internet. Een VPN versleuteld jouw informatie, waardoor je veilig kunt internetten, zelfs op openbare netwerken.

2. Voorkom dat bedrijven en zoekmachines een profiel van jouw opbouwen

Bedrijven, maar ook zoekmachines zoals Google gebruiken jouw IP-adres om een profiel op te bouwen aan de hand van jouw internetgebruik en zoekgedrag. Door deze gegevens in kaart te brengen, te analyseren kunnen huidige en toekomstige behoeften en/ of interesses worden “voorspeld”. Ook worden deze gegevens gebruikt om advertenties te selecteren die passen bij jouw interesses. Je computer wordt herkend aan de hand van het IP-adres en hier wordt het profiel aan gekoppeld. Wil je dit voorkomen, verberg dan je IP-adres met een VPN, zodat je toekomstige zoekopdrachten privé blijven en niet gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden.

3. Bescherm je tegen hackers

Het verbergen van je IP-adres is tevens een goede stap om jezelf te beschermen tegen hackers. Met name op openbare WIFI netwerken kunnen hackers eenvoudig jouw informatie comprimeren of misbruiken. Met een VPN heb je een extra laag tussen jouw apparaat en het internet, wordt jouw informatie versleuteld en zorg je ervoor dat hackers minder makkelijk bij jouw gegevens kunnen. Voorkom datalekken en bescherm je gegevens, zodat hier geen misbruik van gemaakt kan worden. Hackers zijn vooral geïnteresseerd in inlog-gegevens, creditcard gegevens, internetbankieren en andere gevoelig informatie. Het is dus verstandig je apparaten zo goed mogelijk te beschermen.

4. Voorkom dat jouw internetprovider je internetgedrag volgt

Het verbergen van je IP-adres heeft nog een andere handige functie: je voorkomt hiermee namelijk dat je internetprovider jouw internetgedrag kan volgen. Hierdoor kan je provider geen profiel opbouwen aan de hand van jouw internetgedrag. De meeste providers hebben veel data over hun klanten en wet- en regelgeving op gebied van deze data is nog in volop ontwikkeling. Door jouw IP-adres te verbergen scherm je jouw internetgedrag beter af.

5. Overal toegang tot streamingdiensten (ook op vakantie)

Je IP-adres beschermen met een VPN heeft nog een ander voordeel: naast het beschermen van je gegevens kun je hiermee namelijk ook geografische blokkades omzeilen. Ben je op vakantie, dan kun je met je VPN je locatie op Nederland zetten en toch gebruikmaken van streamingdiensten. Andersom werkt het natuurlijk ook: met een goede VPN krijg je toegang tot een uitgebreid internationaal aanbod bij streamingsdiensten.

Wil je niet dat bedrijven, jouw internetprovider of overheden jouw internetgedrag kunnen inzien, dan kun je dit oplossen door een VPN te gebruiken. Een VPN zorgt er niet alleen voor dat jouw informatie versleuteld wordt verstuurd, maar ook dat jouw “eigen” IP-adres niet zichtbaar is.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je malwareransomware of een computervirus kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Dit artikel is gesponsord door NordVPN.
NordVPN is een VPN aanbieder die zorgt dat jij veilig en privé toegang tot het internet hebt.[/box]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: