Knuffeldieren gegijzeld door ransomware

CloudPet knuffeldieren gehackt via ransomware software

De nieuwe hype van de aan het internet gekoppelde CloudPets knuffeldieren is absoluut niet veilig. Cyberveiligheidsonderzoekers trekken al enige tijd aan de bel omdat gesprekken die ouders en kinderen via deze knuffels met elkaar kunnen voeren af te luisteren zijn en kunnen worden gehackt. Dat is enige tijd geleden ook inderdaad door kwaadwillende gedaan.

Video: Wat zijn CloudPets knuffeldieren?

Hieronder de via TV commercial van CloudPets. In de commercial wordt uitgelegd wat CloudPets knuffeldieren zijn en hoe deze werken.

https://www.youtube.com/watch?v=EcxNHgYUz6s

Lek op de server

In 2015 kwamen de CloudPets knuffeldieren op de markt. Via een speciale app kunnen ouders berichten inspreken die de knuffel vervolgens aan het kind laat horen. En kinderen sturen via dit speelgoed ook weer berichten terug. Alle opnames worden via een cloudserver opgeslagen, maar het bleek dat deze totaal niet beveiligd was door de fabrikant. Vrijwel iedereen kon bij de data en deze kopiëren. En dat blijkt ook te zijn gebeurd.

Gesprekken tussen ouders en kinderen gekaapt

Onlangs kwam ook aan het licht dat hackers via ransomsoftware al deze gesprekken hebben gekaapt om ze te kunnen ruilen voor grote hoeveelheden bitcoins. De fabrikant heeft vervolgens snel een oudere back-up teruggezet, maar het incident werd niet gemeld aan de eigenaars van de CloudPets.

Weer veilig?

De beveiliging van de app is inmiddels door de fabrikant verhoogd. Maar eigenaars van de CloudPets knuffeldieren is wel geadviseerd al hun wachtwoorden te wijzigen, zeker als ze deze ook voor andere applicaties gebruiken.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Lees dan ook de artikelen “10 tips voor veilig internetten!”, Hoe voorkom je ransomwaremalware of een computervirus en wat is een goede virusscanner? of bekijk al onze artikelen over veilig internetgebruik in onze categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: