Social media slecht voor mentale gezondheid van kinderen?

Onderzoek social media mentale gezondheid

Zijn sociale media nu echt zo schadelijk voor jongeren? Volgens een recent Engels onderzoek wel. Vooral Instagram blijkt aantoonbare negatieve effecten te hebben op de mentale gezondheid van 14-24 jarigen. Het ondersteunt de oproep vanuit de Engelse politiek om dit soort kanalen hun verantwoordelijkheid te laten nemen ten opzichte van jong volwassenen en kinderen.

Invloed van vijf populairste social media kanalen

Gevoelens van imperfect zijn, tekortschieten, eenzaamheid, depressie, slapeloosheid en angst om buitengesloten te worden, het zijn allemaal punten waar Instagram hoog op scoorde. In het onderzoek namen twee Engelse gezondheidsorganisaties de vijf meest populaire sociale kanalen onder de loep; Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter en YouTube.

1479 jongeren tussen de 14-24 jaar namen deel. Er werd ze gevraagd op 14 punten de invloed van deze kanalen op hun persoonlijk welzijn weer te geven. De resultaten werden afgelopen 19 mei door de betrokken wetenschappers uitgebreid toegelicht in The Guardian. Conclusie was dat ook Snapchat, Facebook en Twitter aardig wat psychische schade kunnen berokken.

De onderzoekers vinden de uitkomsten onrustbarend en ze bevestigen de heersende bezorgdheid onder ouders, gezondheidsinstanties en Britse politiek over de toename van psychische klachten en schadelijk gedrag onder jongeren door onder andere cyberpesten.

Positieve kanten van YouTube

Instagram kwam in het onderzoek op ruim zeven van de 14 punten negatief naar voren. Opvallend was dat het fotokanaal wel een positieve invloed bleek te hebben op zelfexpressie, eigen identiteit en emotionele support. YouTube kwam van alle vijf als beste uit de bus. Het had wat mindere effecten op slaap, maar binnen negen categorieën beoordeelden de jongeren het als zeer positief. Daarbij viel naast het stimuleren van zelfbewustzijn ook compassie, emotionele support en begrip hebben voor andermans welzijn erg op.

Visuele kanalen scoren slecht

Shirley Cramer, directeur van de Royal Society for Public Health voerde het onderzoek in samenwerking met de Young Health Movement uit. Ze vond het opvallend dat de kanalen waarbij het vooral draait om het posten van foto’s, dus Instagram en Snapchat, zo’n negatieve impact hebben. Deze blijken vooral gevoelens van angst, tekortschieten en imperfectie in de hand te werken.

Waarschuwingen en alerts

De onderzoekers roepen de kanalen op hun verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien stellen ze zelfs als eis om bijvoorbeeld waarschuwende pop-ups in te stellen bij bijvoorbeeld veelvuldig Facebook-gebruik. Ook zouden Instagram en soortgelijke firma’s er goed aan doen een alert te geven bij digitaal gemanipuleerde foto’s. Omdat deze sociale platforms een belangrijk onderdeel uitmaken van het persoonlijke leven van jongeren is het ook de juiste plek om ze te benaderen, menen ze.

Meer aan de hand

In het artikel komt ook Sir Simon Wessely, voorzitter van het Royal College of Psychiatrists, aan het woord. Hij vindt het nog te vroeg om deze kanalen op basis van deze bevindingen te veroordelen en vindt het gevaarlijk direct een bepaald medium de schuld te geven. Vaak liggen aan geestelijke problemen namelijk een complex aan redenen ten grondslag. Volgens hem hebben social media net zoveel voordelen als nadelen en het is belangrijk dat kinderen met alle aspecten daarvan goed leren omgaan.

Ook andere deskundigen onderstrepen die stelling en laten weten dat jongeren beschermen tegen schadelijke content nooit helemaal de oplossing is. Door ze vooral weerbaar op dat vlak te maken zullen ze beter voorbereid zijn op een sterk gedigitaliseerde wereld.

Steun van de Britse politiek

De oproep van de onderzoekers komt op een juist moment. De Britse Premier May heeft bij haar aantreden de geestelijke gezondheid van jongeren tot een van haar prioriteiten benoemd. Ze haalde de schadelijke effecten van social media al aan in haar ‘Shared Society Speach’ afgelopen januari. Daaropvolgend waarschuwde Minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt te komen met sancties tegen social media platforms als ze onvoldoende maatregelen nemen om sexting, cyberpesten en trolling tegen te gaan.

Tips over veilig internetgebruik!

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “Cyberpesten voorkomen en stoppen!” of lees hoe je sextingransomware of identiteitsfraude kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

Bron:
1. Facebook and Twitter ‘harm young people’s mental health’, Theguardian.com

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: