Helft Nederlanders maakt gebruik van onveilig WIFI netwerk

Onveilig wifi netwerk

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de helft van de Nederlandse bevolking toegeeft wel eens gebruik te maken van een onveilig WIFI netwerk. Vooral onder de jongeren ligt het percentage onveilige internetgebruikers hoog. Zij houden het minst risico met eventuele gevolgen op het gebied van bijvoorbeeld privacyschending.

Mogelijkheid tot gegevens bekijken

Maar liefst zeven op de tien jongeren tussen 18 en 25 jaar maken weleens gebruik van netwerken die niet beveiligd zijn. Zij houden er vaak geen rekening mee dat wanneer je je niet hoeft in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord je gegevens zomaar door anderen kunnen worden bekeken. Slecht een op de tien 75-plussers neemt dit risico.

Bewust van risico

Toch is een aardig deel van de gebruikers zich wel bewust van dergelijke risico’s: 34% hiervan laat weten dat het wel degelijk invloed heeft op hoe zij internet gebruiken wanneer ze op een openbaar netwerk zitten. Zij zorgen er bijvoorbeeld bewust voor dat ze geen persoonlijke gegevens openen of delen wanneer ze op een openbaar netwerk zitten om zo te voorkomen dat anderen hun gegevens kunnen bekijken.

Beveilig jouw WIFI met een VPN verbinding

Een VPN verbinding zorgt ervoor dat jij jouw informatie versleuteld verstuurt over WIFI verbindingen. Dit is bijzonder handig, maar vooral belangrijk, als je persoonlijke of belangrijke gegevens verstuurt terwijl je gebruik maakt van een publiek draadloos netwerk zoals WIFI verbindingen. Iets waar iedereen tegenwoordig geregeld gebruik van maakt op bijvoorbeeld stations, cafe’s, hotels, in de trein, flexwerkplekken, bibliotheken enzovoort. Meer informatie hoe je een VPN verbinding opzet, kan je lezen in het artikel “Hoe een VPN verbinding jouw informatie beveiligt!”.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Lees dan ook de artikelen “10 tips voor veilig internetten!”, Hoe voorkom je malware, ransomware of een computervirus en wat is een goede virusscanner? of bekijk al onze artikelen over veilig internetgebruik in onze categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: