Android-malware GhostCtrl neemt jouw smartphone over

Android-malware-GhostCtrl-wat-is-het

Maak je gebruik van Android software? Dan is het oppassen geblazen: het is pas ontdekt dat een vorm van malware van Android bepaalde onderdelen van je telefoon kan overnemen. Op die manier kan een gebruiker bijvoorbeeld via de camera worden bekeken en via de microfoon worden afgeluisterd. Deze malware wordt ook wel GhostCtrl genoemd.

Wat is Android-malware GhostCtrl?

Beveiligingsonderzoeker Trend Micro ontdekte onlangs deze vorm van malware. GhostCtrl malware zit verwerkt in updates van diverse applicaties. Er is malware ontdekt in de APK’s van Pokémon Go en Whatsapp. Hiermee krijgt GhostCtrl directe toegang tot je microfoon en je camera. Zelfs je wachtwoorden kunnen ermee worden gereset. Om deze malware tegen te gaan adviseren experts tot nu toe om deze applicaties niet te downloaden.

Hoe werkt Android-malware GhostCtrl?

De malware is verpakt in een softwarebestand met de naam ‘com.android.engine’ waardoor het net lijkt alsof het bij de standaard software hoort. In werkelijkheid wordt er op de achtergrond een proces gestart waarmee bovenstaande functies kunnen worden overgenomen. Wat het exacte doel is van GhostCtrl is nog niet duidelijk.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Lees dan ook de artikelen 10 tips voor veilig internetten!, Hoe voorkom je malwarespyware of een computervirus en wat is een goede virusscanner? of bekijk al onze artikelen over veilig internetgebruik in onze categorie Veilig internetten

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: