Malware scanner; waar bestaat een goede malware scanner uit?

Malware scanner - wat is een goede malware scanner

Wie met zijn computer is aangesloten op het internet (en wie is dat tegenwoordig niet?) loopt permanent het gevaar op een infectie met malware. Dit is een uiteenlopende verzameling software die helpt om kwaadwillenden toegang te geven tot je computer en gevoelige gegevens. Gelukkig kan men zich eenvoudig beschermen tegen deze gevaren met een malware scanner. Maar waar bestaat een goede malware scanner uit?

Scroll direct naar een onderdeel:

[tie_list type=”checklist”]

Wat is een malware?

Malware kent vele doelen. Maar kwade opzet is altijd in het spel. Vandaar ook de naam die een samentrekking is van malicious (kwaadaardig) en software. De belangrijkste soorten malware zijn:

[tie_list type=”checklist”]

 • Ransomware en cryptoware; Na activering worden delen van de harde schijf versleuteld of toegang tot de computer onmogelijk. Vervolgens eist de hacker losgeld.
 • Computervirus; Een klassieke infectie van bestanden die hierna niet meer werken.
 • Keylogger; Dit programma zorgt ervoor dat toetsaanslagen worden geregistreerd met als doel privé-informatie te bemachtigen zoals wachtwoorden.
 • Adware; Nestelt zich meestal in de browser waardoor je met pop-ups wordt bestookt.
 • Spyware; Een programma dat privé-informatie verzamelt (bij voorkeur wachtwoorden en creditcardgegevens).
 • Trojaans paard; Malware die zich vermomt als legitiem programma maar na activering kwaadaardige activiteiten start.

[/tie_list]

Wil je meer leren over malware, lees dan ook het artikel “Malware voorkomen en verwijderen”.

Wat is een malware scanner?

De meest gebruikelijke bescherming tegen malware is een malware scanner. Een scanner beschermt de computer continu tegen de belangrijkste bedreigingen. Wanneer je een programma downloadt van het internet, op een corrupte advertentie klikt of een besmette link of bijlage opent loop je het risico op een malware infectie. Een malware scanner zal het bestand controleren en wanneer het bekend staat als malware een waarschuwing geven en de installatie blokkeren. Een malware scanner kan zo een hoop ellende voorkomen.

Belangrijke functies van anti-malware software

Wat moet een anti-malware scanner kunnen:

[tie_list type=”checklist”]

 • Malware voorkomen; Vanzelfsprekend beschermt een scanner tegen een zo breed mogelijk scala aan malware-varianten. Dit betekent dat het gevaren herkent voordat een virus wordt geactiveerd. Een duidelijke waarschuwing en een pop-upvenster waarmee het programma vraagt wat er met de bedreiging moet worden gedaan is eigenlijk standaard.
 • Malware verwijderen; Een goede scanner moet diverse vormen van malware kunnen verwijderen. Wanneer een systeembestand is beschadigd door de malware, wordt deze vaak automatisch gerepareerd.
 • Automatisch updaten; Malware verandert continu. Anti-malware software moet zich hier steeds aan aanpassen. Met regelmatig automatisch updaten ben je steeds verzekerd van de laatste bescherming.
 • Vlekkeloos werken; Een goede malware scanner moet weinig invloed hebben op de algemene performance van je computer. Wanneer de werking van een scanner het systeem te traag maakt irriteert dit al snel waarna de verleiding op de loer ligt om de software uit te schakelen. Met alle gevolgen van dien.

[/tie_list]

Verschil tussen gratis en betaalde malware scanners

De basisfunctionaliteiten van een gratis en betaalde malware scanner zijn meestal hetzelfde. Een goede scanner zal dus zowel de identificatie van gevaren als de verwijdering hiervan uitvoeren. Toch zijn er enkele verschillen tussen beide soorten anti-malware software aan te wijzen:

[tie_list type=”checklist”]

 • Heuristische scan; Betaalde scanners kunnen dankzij zogenaamde heuristische scans nieuwe gevaren al identificeren voordat het malware bestand bekend.
 • Geen reclame; Reclame of regelmatige pop-ups horen vaak bij een gratis scanner en zijn na verloop van tijd irritant.
 • Ondersteuning; Betaalde varianten bieden vaak een hulpdienst waar men met vragen terecht kan. Dit kan in panieksituaties zeer prettig zijn.
 • Betere privacy; Betaalde scanners bieden vaak opties om de online privacy te beschermen, iets wat steeds belangrijker wordt.
 • Meer bescherming; Gratis anti-malware software is gericht op malware. Betaalde versies zullen ook e-mailverkeer controleren, helpen bij het bestrijden van spam of een firewall activeren. Het kan prettig zijn om al deze functionaliteiten in een programma te verzamelen.
 • Meer updates; Betaalde scanners zullen vaker worden geüpdatet wat de veiligheid ten goede komt.

[/tie_list]

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je cryptoware, spywareransomware of identiteitsfraude kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: