Internet of things | Privacy & veiligheid

Internet of things - Privacy en veiligheid

Een koffieapparaat dat ’s ochtends meteen aangaat zodra je ontwaakt, de koelkast die je een ontbijtsuggestie geeft met producten die de houdbaarheidsdatum naderen, lichten die automatisch uitgaan zodra je weggaat en een intelligente auto die zelf de garagedeur opent en alvast de oprit oprijdt. Toekomstmuziek? Met de digitale revolutie die het Internet of Things nu teweeg brengt komt het wel heel dichtbij. Apparaten gaan door slimme technologie zelf nadenken en maken via het internet contact met ons of met elkaar. Onze leefomgeving kan zo een stuk efficiënter en duurzamer worden ingericht. Een prachtige ontwikkeling die nog wel kritisch in de gaten wordt gehouden, want de gevoeligheid voor storingen en datalekken is nog wel groot.

Wat is het Internet of Things?

In plaats van contact met mensen zal het internet steeds vaker connecties maken met apparaten. Zo kan een schemerlamp gaan internetten om zichzelf overdag op te laden met energie uit je zonnepanelen, om na het vallen van de avond licht te kunnen geven. Het internet of things, ookwel het internet der dingen genoemd bestaat uit een samenspel van elektronica, software en vooral van intelligente sensoren die informatie verzamelen, analyseren en actie ondernemen. En doordat ze aangesloten zijn op het web wordt het mogelijk om alles via onze smartphone en tablet te bedienen. Ieder ‘ding’ dat aangezet kan worden met een knop heeft de potentie om deel te kunnen nemen aan dit netwerk.

Slimme sensortechnologie

Thermometers, vochtmeters, locatiebepalers, hoogtemeters, bewegingssensoren en snelheidsmeters kunnen apparaten slim maken. Maar ook camera’s, microfoons, co2-meters en natuurlijk drones kunnen deel uitmaken van dit netwerk. Op dit moment zijn allerlei bedrijven intelligente toepassingen aan het bedenken voor dit soort sensoren. En dat loopt uiteen van zelfdenkende vrachtwagens die alvast een onderhoudsbeurt inplannen na een x-aantal gereden kilometers, fietshelmen die automatisch contact leggen met 112 als de fietser een fikse val heeft gemaakt tot landbouwtoepassingen waarbij de sensoren bepalen of het gras gemaaid of bemest moet worden.

Internet of things - Internet der dingen

Voorbeelden Internet of Things:

Smart home: Internet of Things in huis

Het intelligenter maken van apparaten in en rond het huis, oftewel domotica, is binnen het Internet of Things vrijwel het populairst. Zo kan een wasmachine aan de hand van de actuele energieprijs bepalen op welk moment van de dag hij een wasprogramma laat draaien, sproeit de watersproeier alleen als het vochtgehalte in de grond beneden een bepaalde waarde daalt, en kunnen slimme ovens analyseren welk gerecht er in de oven staat en het bijhorende bakprogramma kiezen. Niet alleen handig, maar ook slim. Want de meeste apparaten zijn zelflerend; ze analyseren gebruikspatronen en reageren daarop.

Smart cities & mobiliteit

Het Internet of Things wordt ook ingezet om wegverkeer en steden veiliger en minder milieubelastend te maken. Steeds meer auto’s en vrachtwagens hebben een behoorlijk intelligente computer in het dashboard. Daarmee kunnen ze niet alleen als automatische piloot delen van de rit overnemen, ook kunnen ze de meest efficiënte route en optimale snelheid bepalen door analyse van de drukte op de weg. Voor steden zijn er al slimme regenmeters ontwikkeld die voorspellingen rondom wateroverlast maken, kunnen volle vuilnisbakken communiceren met vuilophaaldiensten, en kunnen intelligente co2 melders zelf verkeersomleidingen in de stad regelen als kritische waardes in de co2-uitstoot bereikt worden.

Slimme toepassingen in de zorg

In de zorg en de medische sector krijgt het Internet of Things ook een steeds grotere rol. Slimme sensoren kunnen al beweeg-, eet- en slaapritmes bewaken van thuiswonende hulpbehoevenden. En ook medische apparatuur kan erop worden aangesloten. Zo zijn de nieuwste insulinepompen in staat zelf de dosering te bepalen aan de hand van de glucosespiegel en kan een slimme pacemaker de arts alerts geven als er afwijkingen in het hartritme ontstaan. Dit zijn wel ontwikkelingen die met kritische blikken worden bekeken want de beveiliging rond dit soort medische apparaten is nog niet optimaal.

Privacy rondom het Internet of Things

Hoewel het Internet of Things zich in razend tempo ontwikkeld, 100% veilig voor hacks en storingen is het niet. Steeds grotere aantallen data maken het lastig de privacy te waarborgen, maar vooral de keten van aangesloten apparaten toont gevoeligheden; hoe meer verschillende toestellen er verbonden worden, hoe groter de kans op een datalek. Zo heeft iedere gekoppelde smartphone, server, sensor en netwerk provider eigen elektronica en veiligheidsprotocollen, en als deze niet optimaal op elkaar aansluiten kunnen er makkelijk digitale kieren ontstaan. Door daar op in te breken kunnen hackers niet alleen gegevens uit de apparaten halen, maar in de slechtste gevallen ook de besturing helemaal overnemen.

Tips voor het veilig omgaan met het internet der dingen

Wil je graag slimme technologie gaan gebruiken en heb je een systeem op het oog? Ga dan eerst op zoek naar alle informatie rondom privacy en veiligheid die erover bekend is. Kies ook niet meteen voor het allernieuwste; de eerste releases bevatten vaak nog bugs of ontwikkelfouten en zijn dus kwetsbaar. Wacht eerst af wat de bevindingen van andere gebruikers zijn en schaf pas aan na de nodige updates. Voorzie vervolgens al je apparatuur van sterke wachtwoorden en laat de aansturende software (firmware) in apparaten niet verouderen. Updaten dus.

Gaat het om apparaten die gevoelige informatie verzamelen over je persoonlijke leven of dat van je familie, bijvoorbeeld een bewakingssysteem of een babyfoon? Dan kan je ook voor een alternatief kiezen. Bijvoorbeeld in de vorm van een toestel dat alleen een audiosignaal uitzendt, zonder internetverbinding.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Lees dan ook de artikelen “10 tips voor veilig internetten!”, Hoe voorkom je malware, spyware of een computervirus en wat is een goede virusscanner? of bekijk al onze artikelen over veilig internetgebruik in onze categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: