Wat is Pegasus malware?

Ontwikkelaars van malware zitten niet stil en komen met steeds geavanceerdere methodes. In verschillende Android-apps is een nieuwe vorm malware gevonden die de betreffende telefoon bespioneert – en zo precies kan bijhouden welke acties je allemaal onderneemt. Bovendien onderneemt deze malware een unieke actie bij dreigende ontdekking: hij vernietigt zichzelf.

Wat is Pegasus malware?

De betreffende malware heeft de naam Pegasus gekregen. Pegasus kan aflezen welke toetsaanslagen je op te telefoon maakt. Bovendien kan Pegasus audio afluisteren, screenshots bekijken, je e-mail lezen. De combinatie van deze mogelijkheden maakt het dus ook mogelijk om berichten te bekijken die je naar Whatsapp, Facebook of Twitter stuurt. Kortom, Pegasus is een flinke aanslag op je privacy en je gevoelige gegevens.

Detectie

Zodra malware wordt ontdekt is zijn rol uitgespeeld. Heb je de beschikking over de malware, dan kun je op grond van zijn gedrag malwarescanners bouwen die malware kan aanpakken. De makers van Pegasus hebben dat voorzien. Om ontdekking en analyse te voorkomen heeft Pegasus een unieke functie. In een riskante situatie, zoals bij mogelijke ontdekking zal Pegasus zichzelf wissen. Een scan zal dus geen malware aantonen, en de gebruiker het onterechte veilig gevoel geven dat zijn gegevens veilig zijn.

Hoe kom je aan Pegasus malware?

De malware is op dit moment nog niet aangetroffen in apps die je via de Play Store van Google binnenhaalt, maar wel in apps die je elders vandaan haalt. Een extra reden dus om alert te zijn op de bronnen waar apps vandaan worden gehaald.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Lees dan ook de artikelen “10 tips voor veilig internetten!”, Hoe voorkom je malware, spyware of een computervirus en wat is een goede virusscanner? of bekijk al onze artikelen over veilig internetgebruik in onze categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: