Mac-gebruikers de dupe door gehackte videosoftware Handbrake

Videosoftware handbrake gehackt header 2

De populaire videosoftware Handbrake is kortgeleden doelwit geweest van serieuze malware. De makers waarschuwen dat de software tussen 2 en 6 mei geïnfecteerd is geraakt. Heb je als Mac-gebruiker in die periode het programma van hun server gedownload, dan heb je 50% kans dat je het onbewust hebt binnengehaald. Het gaat alleen om de Mac-versie. De Linux en Windows versie zijn niet getroffen.

Niet veilig

De hack is niet direct zichtbaar, maar de malware kan behoorlijk wat schade aanrichten. Het is een osx.proton variant waarmee hackers wachtwoorden binnenhalen, webcams overnemen of gevoelige gebruikersdata naar hun eigen computer kopiëren.

Check je Mac

Heb je een vermoeden dat je slachtoffer zou kunnen zijn? Als je in de activiteitenweergave van je mac het proces ‘Activity_agent’ ziet draaien, dan is dat zeker het geval. Je kunt dit verwijderen door het volgen van de volgende stappen:

[tie_list type=”checklist”]

 • Ga naar Programma’s > Hulprogramma’s en open het programma Terminal.
  Daar typ je regel voor regel de volgende commandoregels in. Sluit steeds af met een return.
  launchctl unload ~/Library/LaunchAgents/fr.handbrake.activity_agent.plist
  rm -rf ~/Library/RenderFiles/activity_agent.app
  rm -rf ~/Library/VideoFrameworks/proton.zip
 • Check vervolgens de map VideoFrameworks ( Zie > Bibliotheek > je Gebruikersmap) en kijk of “proton.zip” daar nog in staat. Zo ja, gooi het weg en leeg de prullenbak
 • Loop via een zoekopdracht na of er nog installaties van HandBrake te vinden zijn en verwijder ze. Er wordt ook aangeraden om al je wachtwoorden in de sleutelhanger of die je elders bewaart aan te passen.

[/tie_list]

Je kunt vervolgens de videosoftware Handbrake opnieuw installeren want hij is nu virusvrij en goed beveiligd. Wil je meer weten, op het forum van HandBrake vind je meer uitleg en instructies.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Lees dan ook de artikelen “10 tips voor veilig internetten!”, Hoe voorkom je malware, spyware of een computervirus en wat is een goede virusscanner? of bekijk al onze artikelen over veilig internetgebruik in onze categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: