Google ‘Vergeetrecht’: wat is het?

Google Vergeetrecht: wat is het?

Kunnen zoekresultaten op een zoekmachine zoals Google worden verborgen wanneer iemand dat wilt? Er is een Franse rechtszaak bezig op het gebied van ‘Vergeetrecht’. Het Hof van Justitie moet nu beslissen of dit Europese recht ook buiten Europa geldt.

Wat is Vergeetrecht?

Vergeetrecht is het recht om te eisen dat persoonlijke gegevens (op bijvoorbeeld internet) worden verwijderd en dat ze niet verder worden verspreid. Hierbij wordt bijvoorbeeld bedoeld dat je buiten Europa niet op je persoonlijke gegevens kan worden gezocht. Je kunt bijvoorbeeld te maken hebben met genante foto’s of nieuwsberichten waarvan je niet wilt dat mensen aan de andere kant van de wereld dit kunnen vinden. Momenteel is er een rechtszaak in Frankrijk bezig waarbij de Franse overheid wil dat Google bepaalde persoonlijke zoekresultaten kan verbergen buiten de Europese grenzen wanneer gebruikers dat willen.

Het Hof van Justitie beslist

Afgelopen week heeft de Franse Raad van State het vraagstuk doorverwezen naar het Hof van Justitie in Luxemburg. Zij moeten gaan beslissen wat de uitkomst wordt. Eerder heeft Google de eerste rechtszaak verloren, daarna is het bedrijf in hoger beroep gegaan. Als gebruiker kun je vandaag de dag al wel aankloppen bij Google of andere zoekmachines om te vragen of bepaalde gegevens offline mogen worden gehaald. De bedrijven zelf beslissen echter nog steeds of dat wel of niet nodig is. Het vermoeden is er dat het Hof volgend jaar de uiteindelijke beslissing kan maken over deze kwestie.

Tips om informatie van het internet te verwijderen

In onze categorie “Informatie van het internet verwijderen” vind je handige tips om ongewenste informatie over jou of jouw bedrijf van het internet te verwijderen. Zo vind je tips hoe jij jezelf kan “Ongooglen”, “Zoekresultaten kan verwijderen uit zoekmachines” of hoe je “Informatie verwijderd van websites of social media kanalen”.

[adinserter name=”Shortcode ebook informatie verwijderen”]