Speelgoed dat met jouw kind meeluistert | Internet of Toys

Afluisterende speelgoedpop my friend Cayla - Internet of toys - privacy - veiligheid

Techniek is overal, en het is niet meer dan logisch dat allerlei technische mogelijkheden ook in het speelgoed van onze kinderen opduiken. Speelgoed verbonden met het internet noemen we ook wel het “Internet of Toys”. Helaas betekenen nieuwe mogelijkheden niet altijd vooruitgang, maar kunnen ze ook een ernstige inbreuk op de privacy van de kinderen vormen. Onderzoek van de Noorse consumentenbond wees uit dat bepaald speelgoed ook kan worden gebruikt om gesprekken af te luisteren en kinderen met gerichte reclame te bestoken. Wat is er aan de hand?

Poppen en robots met een luisterend oor

Het gaat om enkele speelgoedpoppen van Genesis Toys, in Nederland op de markt gezet door Bart Smit en Intertoys. De pop My Friend Cayla en de robotpop de i-Que luisteren naar wat kinderen vertellen of vragen. Door gebruik te maken van stemherkenning kunnen de poppen reageren op hetgeen de kinderen zeggen. Dat klinkt op zich leuk, maar de algemene voorwaarden van dit speelgoed geven ruimte aan ongewenste toepassingen.

Privacyzorgen Internet of Toys

Onvoldoende veiligheid

Het is voor iedereen, dus ook voor vreemden, betrekkelijk eenvoudig om met behulp van een mobiele telefoon controle te krijgen over het speelgoed. Hierdoor is het mogelijk om via het speelgoed gesprekken te voeren of af te luisteren, zonder dat een fysieke aanwezigheid bij het speelgoed vereist is. Dit veiligheidsprobleem had gemakkelijk voorkomen kunnen worden door fysieke aanwezigheid, bijvoorbeeld door het indrukken van een knop om een telefoon op het speelgoed af te stellen.

Illegale gebruikersvoorwaarden

In de gebruiksvoorwaarden staat dat persoonlijke gegevens, waaronder de data die verkregen is uit gesprekken, kan gebruikt worden voor gerichte advertentiecampagnes, en bovendien dat deze data kan worden gedeeld met niet nader genoemde partijen. Bovendien wordt aangegeven dat de voorwaarden gewijzigd kunnen worden, zonder dat je hierover bericht ontvangt. Dit lijkt tegen allerlei wet- en regelgeving in te gaan.

De geheimen van kinderen

Alles wat kinderen tegen de poppen vertellen kan worden overgebracht naar Nuance, een bedrijf dat gespecialiseerd is in spraakherkenning. Hiermee zou Nuance de dienstverlening kunnen verbeteren, maar Nuance krijgt bovendien het recht om de gekregen data met andere partijen te delen en de gespreksdata dus voor allerlei doeleinden in te zetten.

Kinderen onderworpen aan verborgen marketing

De poppen zijn voorzien van allerlei voorgeprogrammeerde zinnen, die allerlei commerciële producten aanprijzen. Zo zal de pop Cayla aangeven dol te zijn op Disney-films, maar de maker van de bijbehorende app heeft dus wel een commerciële relatie met Disney.

Zorgvuldigheid

Steeds meer ontwikkelaars van speelgoed en diensten betreden het digitale speelveld. Het is belangrijk dat zij zich bewust zijn en blijven van de risico’s die op de loer liggen voor veiligheid en privacy. Problemen zoals met het luisterende speelgoed dienen te worden voorkomen en opgelost voor ze op de markt komen.

Video over afluisterende speelgoedpop “My Friend Cayla”

Adviezen voor klanten

Producten die inbreken op je veiligheid en privacy, hetzij door technieken of fouten hierin, hetzij door onduidelijke en onherroepbare voorwaarden zouden door consumenten vermeden moeten worden. Mocht je een dergelijk product al hebben gekocht, dan zou je je tot de verkoper kunnen wenden met de klacht dat het product niet veilig genoeg is. Wil je het product toch houden en gebruiken, zorg dan dat het altijd is uitgeschakeld als het niet wordt gebruikt om mogelijke ongewenste connectie met derden te voorkomen. Omdat kinderen het speelgoed natuurlijk altijd zelf aan kunnen zetten blijft er natuurlijk een risico.

Uit de handel

Privacyorganisaties uit achttien landen hebben over de poppen en de onduidelijke voorwaarden klachten ingediend bij de Amerikaanse Federal Trade Commisssion en bij de Europese Unie. In Nederland is de zaak aangekaart bij de Autoriteit Consument & Markt, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Voedsel- en Warenautoriteit. De importeur van het speelgoed, Blokker Holding, heeft aan de makers van het speelgoed tekst en uitleg gevraagd. Voorlopig zijn de betreffende poppen uit de winkelschappen verwijderd. Hoe dit ook afloopt, het geeft maar al te duidelijk aan dat privacy een belangrijk goed is, waarover we actief moeten waken.

i-Que robot - internet of toys - privacy - veiligheid

Internet of Toys: Checklist met aandachtspunten voor ouders

Steeds meer apparaten worden verbonden met het internet. Speelgoed van kinderen is daar geen uitzondering op: het Internet of Toys. De mogelijkheden zijn eindeloos: van een speelgoedpop waarmee het kind kan praten tot een slimme knuffel die je verjaardag en lievelingskleur onthoudt. Van smartphone bestuurbare auto’s tot Virtual Reality spelletjes waarmee jouw kind zich in een virtuele wereld waant. Klik hier voor een checklist met 10 aandachtspunten voor ouders.

Internet of Things

Een koffieapparaat dat ’s ochtends meteen aangaat zodra je ontwaakt, de koelkast die je een ontbijtsuggestie geeft met producten die de houdbaarheidsdatum naderen, lichten die automatisch uitgaan zodra je weggaat en een intelligente auto die zelf de garagedeur opent en alvast de oprit oprijdt. Wil je meer leren over het Internet of Things, de mogelijkheden maar ook tips lezen over hoe je veilig hiermee kan omgaan? Lees dan ook het artikel “Internet of things; privacy & veiligheid”.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Lees dan ook de artikelen “10 tips voor veilig internetten!”, Hoe voorkom je malware, spyware of een computervirus en wat is een goede virusscanner? of bekijk al onze artikelen over veilig internetgebruik in onze categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: