10 tips voor veilig internetgebruik!

Veilig internetten doe je zo - veilig internetgebruik
Veilig internetten is niet vanzelfsprekend. Internet is zo in ons dagelijkse leven verweven dat je er vaak niet bij stilstaat wat er allemaal mis kan gaan. Je zorgeloze veilig online bestaan kan in een keer veranderen in een nachtmerrie van verloren gegevens, identiteitsfraude of diefstal.

Tips voor veilig internetten

Gelukkig kun je met een aantal ingrepen een veilige online omgeving creëren. Veilig internetten vergt alleen wat kennis en discipline. Bekijk snel de volgende tips om veilig te internetten

Tip 1: Gebruik een virusscanner

Veilig internetten - virusscannerWaarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van veilig internetgebruik is de virusscanner. Een virus kan grote ravage achterlaten op je computer. Daarnaast zijn er talloze toepassingen waarmee hackers, via een virus, toegang krijgen tot je computer of gegevens. Het nadeel is dat virusscanners je computer trager maken. Vind je snelheid belangrijk dan zijn er genoeg snelheidstests te vinden die verschillende scanners vergelijken. Lees ook regelmatig recensies van vernieuwde scanners. Echt veilig internetten doe je door de virusscanner automatisch te laten updaten. Want er komen altijd updates bij die nieuwe virussen aanpakken. Wil je meer leren over computervirussen, lees dan ook het artikel “Computervirus voorkomen en verwijderen” en “Wat is de beste virusscanner”.

Tip 2: Installeer een Firewall

Veilig internetten - firewall Een firewall is de verdedigingsmuur van je computer. Een firewall regelt het verkeer tussen je computer en het internet en voorkomt bijvoorbeeld dat spyware informatie van je computer naar buiten smokkelt. Tegenwoordig hebben de meeste operating systems standaard een firewall. Vergeet deze niet aan te zetten om een belangrijke stap te zetten richting veilig internetten.

Tip 3: Beveilig je Wi-Fi

veilig surfen op het internet wifiDraadloos internet is inmiddels ingeburgerd. Toch verdient je router extra aandacht. De meeste routers zijn tegenwoordig eenvoudig te installeren. Vaak kun je tijdens dit proces een password toevoegen. Hierdoor maak je het kwaadwillende erg lastig om via het draadloze netwerk toegang te krijgen tot je computer of netwerk.

Tip 4: VPN verbinding

Veilig internetgebruik - VPN verbinding
Met een VPN verbinding ( virtual private network) zorg je ervoor dat jouw informatie beveiligd wordt verstuurd over het internet. We zijn tegenwoordig bijna 24/7 online. Thuis via jouw eigen (veilige) internetverbinding, op je werk, maar ook vaak via publieke Wi-Fi netwerken bijvoorbeeld op stations, in cafe’s of hotels, in de trein, op flexwerkplekken, in bibliotheken enzovoort.

Omdat publieke netwerken zo massaal gebruikt worden is het voor kwaadwillende aantrekkelijk om misbruik van deze netwerken te maken. Met de juiste apparatuur is het werkelijk een fluitje van een cent om jouw persoonlijke informatie zoals jouw bankgegevens, wachtwoorden, administratie creditcardgegevens of andere informatie dat die jij via het internet verstuurd uit de lucht te scheppen, in te zien en te misbruiken. Dus zorg ervoor dat je jouw persoonlijke informatie beveiligd verstuurd wanneer je gebruik maakt van een openbaar netwerk. Meer over hoe een VPN verbinding werkt kan je lezen in het artikel ‘Hoe een VPN verbinding jouw informatie beveiligd!’.

Tip 5: Https; beveiligde verbinding

internet veiligheid- HTTPS of SSL verbindingHttps is een groeiende tak van internet veiligheid voor websites waarop je persoonlijke gegevens verstuurt, zoals betalingen op webshops en online bankieren. Https is de versleutelde versie van het normale http – dat je altijd aan het begin van een webadres vindt. Hiermee kunnen gegevens versleuteld worden verzonden, wat het essentieel maakt voor webshops en online bankieren.

Een website die gebruik maakt van een versleutelde verbinding herken je aan het “slot icoon” voor het webadres. Daarnaast begint het webadres met https in plaats van http. Sommige websites, zoals webshops zijn lui in het gebruik van https terwijl ze het wel zouden moeten bieden. Let dus goed op of je een slotje icoon, danwel een https adres ziet als je jouw persoons- of bankgegevens verstuurt via een website. Een Https verbinding draagt namelijk in grote mate bij aan de internet veiligheid

Tip 6: Denk na voordat je klikt

Veilig internetten - denk na voor je kliktWe klikken snel door op linkjes in een email of reclame op websites. Toch is het handig om op bepaalde momenten even pas op de plaats te maken voordat je klikt. Een voorbeeld is als je een e-mail met bijlage ontvangt. Vertrouw alleen bijlagen van afzenders die je kent of waarvan je eerder mail hebt gekregen. Soms lijkt de afzender bekend, maar staat er een heel raar onderwerp in de email. Kijk ook goed uit met deze emails.

Daarnaast hebben heel veel websites tegenwoordig reclame die heel opvallend in beeld knippert of verschijnt. Klik ook daar niet zomaar op. Tot slot moet je ook goed uitkijken bij mail van bekende sites als LinkedIn of eBay, deze worden vaak tot in de details nagedaan. Vaak ziet alleen het e-mailadres er onprofessioneel uit, de rest ‘lijkt’ in orde maar is het dus niet

Tip 7: Kijk uit met gratis software

Veilig internetten - softwareVeel software die wij gebruiken halen we gratis van het internet. Hier zitten dan ook veel leuke en handige programma’s tussen. Toch is de situatie rond gratis software de laatste jaren verslechterd, waardoor het een grote bedreiging voor veilig internetten vormt. Veel programma’s worden tegenwoordig in bundels aangeboden, dat betekent dus dat je een heleboel andere ongewenste programma’s ‘gratis’ mee downloadt. Vaak kun je deze ongewenste programma’s tijdens het installatieproces weigeren. Let dus tijdens installatie altijd op, want ook gerenommeerde bedrijven bundelen soms hun programma’s. Installeer dus niet zomaar allerlei programma’s, maar zoek altijd eerst informatie over het programma dat je installeert.

Tip 8: Stel een sterk wachtwoord in

Veilig internetten - sterk wachtwoordDe tip voor veilig internetten die tegenwoordig steeds vaker aandacht krijgt. Veel websites dwingen de gebruiker af om een sterk wachtwoord in te stellen. Je maakt het kwaadwillenden namelijk veel moeilijker door een goed wachtwoord te kiezen. In het artikel ‘Wachtwoord instellen; zo kies je een sterk wachtwoord!’ lees je meer over dit belangrijke aspect van veilig internetgebruik. Hier lees je over de beste wachtwoord managers. Dat artikel bevat ook tips over handige manieren om die lastig te onthouden wachtwoorden te bewaren. Wil jij veilig op het internet surfen? Lees dan zeker even verder.

Tip 9: Maak back-ups

Veilig internetten - back-up makenMet de bovenstaande tips is veilig internetten binnen handbereik. Toch is 100% veiligheid moeilijk te garanderen. Laat het een troost zijn: zelfs de meest wantrouwende computergebruiker wordt wel eens getroffen door online narigheid. Zij hebben echter een vangnet: ze maken regelmatig een back-up. Probeer een vaste dag te prikken waarop je jouw belangrijkste gegevens kopieert. Sommige mensen gebruiken hier een herschrijfbare Dvd of cd-rom voor. Een USB-stick of externe harde schijf zijn tegenwoordig ook populaire oplossingen waarmee je in een paar minuten een back-up maakt.

Ook cloud-diensten worden wel gebruikt voor de back-up van data. Bekijk hier de beste cloudopslag tools. Let wel op: ook clouds kun je niet altijd vertrouwen.

Tip 10: Privacy instellingen social media

Veilig internetten - privacy instellingen social mediaSocial media is niet meer weg te denken uit ons online gedrag. Wanneer je een aantal diensten gebruikt, kun je het overzicht kwijtraken over wat een dienst met je gegevens mag en kan doen. Ook veranderen de instellingen van social media apps regelmatig. Wie had nog maar een paar jaar geleden kunnen denken dat je gezicht op een foto getagd kon worden? Toch is het mogelijk om je privacy te beheren wanneer je dit belangrijk vindt. In het artikel ‘Social media; privacy instellingen op een rijtje’ hebben we de belangrijkste privacy instellingen van de meest gebruikte social media kanalen voor jou op een rijtje gezet.

Met deze 10 tips ben je weer een stap verder naar veilig internetten. Heb je nog andere tips die je met ons zou willen delen, dan horen we het natuurlijk graag.

Meer tips over veilig internetgebruik!

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “Cyberpesten voorkomen en stoppen!” of lees hoe je malwareransomware of identiteitsfraude kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: