Privégegevens en Google Home, Alexa en Apple HomePod: veilig of niet?

Privégegevens-Google Home-Alexa- Apple-HomePod

Smart Home systemen zoals Google Home, Alexa en Apple HomePod maken ons leven makkelijker. Maar hoe zit het met je persoonlijke gegevens wanneer je deze systemen gebruikt? Onder online privacy valt ook de privacy van je Smart Home systeem, ook al denk je daar misschien niet meteen aan. Wordt jouw privacy gewaarborgd of liggen je gegevens te grabbel? En wat kun je zelf doen om je Smart Home systeem veiliger te maken?

Je privacy bij Google Home

De stemassistent van Google Home slaat de nodie gegevens op om je routines te leren en energie te besparen, maar dit gaat helaas ten koste van je privacy. Zo kwam na de release van de Google Home Mini in Amerika aan het licht dat de speaker altijd meeluisterde en de opgenomen informatie naar de servers van Google stuurde. Dus ook persoonlijke gesprekken die toevallig in de omgeving van de speaker gevoerd werden. Dit had echter te maken met een fout in de hardware die snel door Google werd opgelost om imagoschade te voorkomen. Google Home heeft nu een knop om de microfoon uit te schakelen. Ook wordt er alleen nog meegeluisterd wanneer je ‘Hé Google’ voor je commando plaatst. Daarnaast kun je alle opgenomen commando’s terugluisteren en wissen.

Hoe deelt Alexa je gegevens?

Ook Amazon laat je op zijn Smart Home assistent Alexa zelf aangeven hoeveel gegevens je wilt delen. Het delen van meer gegevens zorgt ervoor dat de assistent je beter leert kennen en sneller je commando’s kan uitvoeren om bijvoorbeeld energie te besparen, maar zorgt er ook voor dat meer gegevens op de server terechtkomen. Bij Alexa kun je jouw stemcommando’s eenvoudig wissen door ‘Alexa, delete everything I said today’ uit te spreken aan het einde van de dag. Ook kun je alle opnames in een keer wissen via de privacy instellingen op de Alexa-app. Op dezelfde plek is het mogelijk om alle opgeslagen gebruikersinformatie te wissen. Je kunt er daarnaast voor kiezen om geen gebruikersinformatie met Amazon te delen voor verbetering van hun producten. Al deze instellingen vind je terug onder ‘Privacy’ in de Alexa-app.

Je persoonlijke gegevens bij Apple het veiligst?

Apple gaat zelfs nog voorzichtiger om met de privacy van zijn klanten. Zo wordt je stem alleen door de Apple HomePod opgenomen wanneer je de woorden ‘Hé Siri’ uitspreekt voor je een commando geeft. Na deze woorden neemt het systeem je stem op, maar stuurt het naar de server bij Apple onder een anoniem identificatienummer dat niet terug is te voeren naar je Apple ID (bij Google wordt dit nog wel aan je account gekoppeld). Dit anonieme nummer kun je op ieder gewenst moment resetten. Wil je apps van derden aan kunnen voeren met je stem, dan moet je daar expliciete toestemming voor geven, anders worden de nodige opnames niet met deze apps gedeeld. De opgeslagen instellingen en toestemmingen voor apps kun je op ieder gewenst moment veranderen.

Hoewel recente onderzoeken nog steeds aangeven dat de privacy bij Smart Home systemen verbeterd kan worden is er een grote vooruitgang met een paar jaar geleden. Daarnaast is je privacy het meest gewaarborgd wanneer je gaat voor een van deze systemen van grote merken, die meer stappen ondernemen om je gegevens te beschermen en hun imago hoog te houden.

Meer over Google

Op onze site vind je nog meer artikelen over Google. Lees hier bijvoorbeeld ‘Hoe je gevonden wordt in Google‘. Wil je weten hoe je Google-geschiedenis opschoont? Leer hier hoe je je ‘Google geschiedenis wist‘ en hier hoe je je ‘Google formulier zoekresultaten verwijderen‘. Over Google advertenties leren? Lees hier ons artikel ‘Google advertenties instellingen‘ en hier ‘Instellingen Google Duo app‘. Tot slot leer je hier alles over de ‘Google privacy instellingen‘.

Veilig internetten

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je malwareransomware of een computervirus kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

Meer over dit onderwerp

Beste PC cleaner     Beste virusscanner     Beste password manager

Dit artikel is gesponsord door Pricewise.nl.
Pricewise.nl vergelijkt energie, verzekeringen, internet en tv abonnementen. Vergelijk en bespaar op je vaste lasten.[/box]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: