Jouw Facebook profielfoto en naam in advertenties

Facebook profielfoto en naam in advertenties

In de voorwaarden van Facebook staat dat Facebook jouw profielfoto en naam mag gebruiken in advertenties. Daarnaast heeft het social media kanaal het recht om jouw foto’s en video’s te gebruiken, inclusief verkoop aan derden (1).

Duitse Facebook gebruikers kunnen sinds 1 januari 2015 via de privacy instellingen zelf bepalen of hun profielfoto en naam in advertenties mag worden getoond (1/2). Alle overige Facebook gebruikers uit EU landen, inclusief Nederlanders, hebben deze mogelijkheid niet.

Dit artikel bestaat uit de volgende onderdelen.

[tie_list type=”checklist”]

[/tie_list]

Facebook is leuk

Facebook bestaat sinds februari 2004 en heeft sindsdien een explosieve groei doorgemaakt. Inmiddels gebruiken meer dan 1,2 miljard mensen Facebook wereldwijd en in Nederland zijn er 9 miljoen Facebook accounts geregistreerd (3).

Facebook is niet voor niets zo populair. In een handomdraai deel je jouw (geluks)momentjes en ben je op de hoogte van het reilen en zeilen van je vrienden en familie. Waarschijnlijk heb je inmiddels een gestructureerd digitaal netwerk opgebouwd van vrienden en familie en van allerlei mensen waar je normaal gesproken geen contact meer mee zou hebben, maar waarvan het toch wel leuk is om hun levensloop te volgen.

Dat jouw privégegevens de belangrijkste inkomstenbron van Facebook zijn is bekend, maar om ook automatisch als fotomodel door het leven te gaan, dat is toch weer andere koek.

Jouw Facebook profielfoto en naam in advertenties

In artikel 9.1 van de voorwaarden (4) wordt vermeld dat Facebook jouw profielfoto en naam mag gebruiken in advertenties. Maar niet alleen jouw profielfoto en naam mogen gebruikt worden, ook jouw inhoud en informatie; oftewel al jouw privégegevens.

Onderstaand de voorwaarden van Facebook:

[box type=”shadow” align=”alignleft” ] Artikel 9.1
Je geeft ons toestemming je naam, profielfoto, inhoud en informatie (zoals een merk dat je leuk vindt) te gebruiken voor commerciële, gesponsorde of gerelateerde inhoud die door ons wordt aangeboden of verbeterd. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een bedrijf of een andere entiteit toestaat ons te betalen om je naam en/of profielfoto met je inhoud of informatie te tonen, zonder dat je daarvoor compensatie krijgt. Als je een specifieke doelgroep hebt geselecteerd voor je inhoud of informatie, respecteren we bij het gebruik je keuze. [/box]

Facebook heeft de rechten van jouw foto’s en video’s 

Ook geef je Facebook een niet-exclusieve, overdraagbare, royalty vrije, wereldwijde licentie om alle intellectuele-eigendomsrechten, zoals foto’s en video te gebruiken die je plaatst op Facebook. Oftewel Facebook mag doen en laten wat ze willen met jouw fotomateriaal, zoals vakantiekiekjes, stapfoto’s en niet te vergeten de kinderalbums.

Onderstaand de voorwaarden van Facebook:

[box type=”shadow” align=”alignleft” ]Artikel 2.1
Voor inhoud waarop intellectuele-eigendomsrechten rusten, zoals foto’s en video (IE-inhoud), geef je ons nadrukkelijk de volgende toestemming, afhankelijk van je privacy- en app-instellingen: je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.[/box]

Waarom wil Facebook adverteren met mijn profielfoto en naam?

Deze vorm van adverteren heet ‘Social advertising’ (5). Hierdoor kunnen advertenties beter op de behoefte van gebruikers worden aangepast, doordat ze gebaseerd zijn op hun interesses en/ of die van hun vrienden. Een advertentie met een aanbeveling van een bekende komt geloofwaardiger over. Consumenten zijn dan eerder geneigd het product aan te schaffen. Op deze manier kan Facebook meer advertenties verkopen tegen een hogere prijs.

Wil je meer leren over hoe Facebook jouw Facebook profiel in advertenties toepast? Lees dan ook het artikel ‘Mijn Facebook profiel in advertenties: Hoe werkt het?’.

Geldt dit ook voor mij?

De voorwaarden gelden voor alle inwoners uit EU landen, ook voor Nederlanders; dus ook voor jou. In de voorwaarden voor Duitse Facebook gebruikers zijn zeer voordelige privacy voorwaarden opgenomen, want die kunnen wel in hun privacy instellingen aangeven dat hun profielfoto en naam niet mogen worden gebruikt in advertenties.

Kan ik dit voorkomen?

Facebook profielfoto en naam in advertenties
Er bestaat helaas geen optie waarbij je in één keer kan voorkomen dat jouw Facebook profielfoto en naam worden gebruikt in advertenties.

Toch kan je verschillende stappen ondernemen om te voorkomen dat jouw Facebook profielfoto en naam worden gebruikt in advertenties.

In het artikel ‘4 tips; voorkom jouw Facebook profiel in advertenties! geven wij tips over hoe je kan voorkomen dat jouw Facebookgegevens zoals profielfoto en naam wordt gebruikt in advertenties.

Facebook foto’s en video’s
Je kan alleen voorkomen dat Facebook geen rechten krijgt over jouw foto’s en video’s wanneer je jouw Facebook account opzegt. De rechten vervallen niet wanneer materiaal al door vrienden is gedeeld op Facebook. Wanneer je van Facebook gebruik wilt blijven maken, dan kan je dit dus niet voorkomen.

Zorg er in ieder geval voor dat je jouw privacy instellingen zo instelt dat jezelf bepaalt met wie jouw informatie deelt, zoals foto’s, video’s en berichten.

Hoe je dat doet kan je lezen in onze handleiding ‘Privacy instellingen Facebook aanpassen’.

Facebook verklaring - profielfoto en naam in advertentiesFacebook verklaring
Verschillende Facebook gebruikers hebben een verklaring op hun tijdlijn geplaatst. Hierin benadrukken zij dat ze wettelijke eigenaar zijn van alles wat zij op Facebook plaatsen, en dat voor hergebruik vooraf schriftelijke toestemming nodig is. Juridisch schijnt de verklaring weinig nut te hebben. Facebook heeft er in ieder geval rekening mee gehouden.

Facebook beschrijft namelijk in haar voorwaarden het volgende: “Je gaat ermee akkoord dat je persoonlijke gegevens worden overgedragen naar en verwerkt in de Verenigde Staten.”

Wanneer je Facebook voor de rechter wilt dagen dan kan dat, maar dan moet je dit alleen wel bij de Amerikaanse rechtbank doen. Waarschijnlijk zullen weinig mensen daar zin in hebben.

Google profielfoto en naam in advertenties

Facebook is niet de eerste die jouw profielfoto en naam in advertenties gaat gebruiken. Google mag al sinds november 2013 jouw Google+ profielfoto en naam in advertenties gebruiken. Er is echter alleen één groot verschil. In de privacy instellingen van Google kan je aangeven hier niet mee akkoord te gaan. Hoe je dat doet lees je in het artikel ‘Jouw Google profielfoto en naam in advertenties’.

Andere Facebook artikelen

Facebook; foto’s privacy instellingen
Facebook; foto verwijderen
Facebook; vind-ik-leukknop
Facebook; reactieknoppen
Facebook; alternatieven
Facebook; nieuwsoverzicht voorkeuren
Facebook; tag verwijderen uitschakelen
Facebook; berichten verwijderen

Privacy instellingen social media & applicaties

Gebruik je ook Instagram, GoogleSnapchat, Whatsapp of Windows 10? Wil je ook daar meer controle over jouw privégegevens? Klik hier voor een overzicht met de privacy instellingen van diverse social media en applicaties.

Tips over veilig internetgebruik!

Wil je ook meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “Cyberpesten voorkomen en stoppen!” of lees hoe je malwareransomware of identiteitsfraude kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

Bronnen:
1: Metro, Alleen Duitsers straks nog baas over privégegevens op Facebook
2: Facebook, Facebook.com/terms/provisions/german
3: Marketingfacts, De laatste cijfers van het socialmediagebruik in Nederland
4: Facebook, Facebook.com/legal/terms/update
5
Wikipedia, Social advertising

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: